Kokosovo ulje se bitno razlikuje od drugih ulja koja se upotrebljavaju u prehrani.
Dok većina drugih ulja sadrži pretežno dugolančane masne kiseline, kokosovo ulje se gotovo u cijelosti sastoji samo od srednje lančanih masnih kiselina.
One se u organizmu razgrađuju potpuno drugačije od dugolančanih masnoća.
Srednje lančane masnoće jetra transformira direktno u energiju i, kako su pokazala brojna istraživanja, ne pretvara ih u tjelesne masnoće, odnosno ne zadržava kao rezervu u obliku masnog tkiva.
Metabolizam drugačije prerađuje različite vrste hrane.
Neki tjelesni procesi učinkovitiji su od drugih, a jedno od važnih svojstava kokosovog ulja jest to što potiče proces termogeneze.
To je proces u kojem se grupe mišića i mišićna vlakna oko vitalnih organa počinju tresti ili “drhtati”.
Tako se stvara toplina, ali i stimulira tijelo koje je prisiljeno topiti masnoće da bi imalo dovoljno energije za termogenezu.
Ovakvo sagorijevanje tjelesnih masnoća, uz pomoć kokosovog ulja, znatno je učinkovitije nego potrošnja kalorija od drugih masnoća.
Kokosovo ulje smanjuje apetit.
Uz njega se, bez posebnog truda, manje jede.
Brojne studije pokazuju da ljudi koji redovito konzumiraju kokosovo ulje imaju smanjeni apetit i automatski u organizam unose manji broj kalorija.