Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A.
Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama znanstvenika čak pedeset puta viša nego u naranči.
Osim toga, mnogi ugledni znanstvenici (Winkelmann, Flamm i dr.) proveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuhanjem plodova šipka sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje.
Upravo suprotno – nakon desetominutnog kuhanja ploda, količina vitamina C se prema tvrdnjama istraživača čak i povećava!
Šipak je bogat voćnim kiselinama koje imaju značajnu ulogu u liječenju bolesti mjehura i bubrega.
Od velike je važnosti u prevenciji bubrežnih i mokraćnih kamenaca.
Na prirodan način štiti i probavu – potiče je i regulira, bez štetnih nuspojava.
Pomaže kod svih želučanih tegoba: zaustavlja proljev, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želučane sluznice.
Šipak je iznimno djelotvoran u suzbijanju zdravstvenih tegoba koje su usko povezane sa stresom.
Pomaže u ublažavanju probavnih smetni, visokog krvnog tlaka te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posljedica stresa.
Djelotvoran je i u regulaciji hormona.
Prirodno je sredstvo koje može pomoći ublažiti menstrualne grčeve i probleme s maternicom.
Ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.